Selasa, 26 Mei 2020

Kuih Cek Mek Molek

Assalamualaikum 😇😘
CEK MEK MOLEK namanya. Kuih ni, antara kegemaran Athifah tau. Pertama kali makan masa study kat Kelantan dulu.

Bahan2:
-2 cawan ubi keledek penyek (siap direbus empuk bersama sedikit garam)
-5 sudu besar tepung gandum
-Gula Putih
-Minyak (untuk dioles di tapak tangan)

Cara2nya:
1) Rebus ubi keledek bersama garam sehingga empuk. Setelah ubi sedikit sejuk, lenyek sehingga halus.
2) Gaulkan ubi tersebut bersama tepung gandum sehingga sebati.
3) Setelah itu, oleskan minyak ditapak tangan agar adunan tepung td tidak melekat di tangan.
4) Leperkan adunan di tapak tangan (jangan terlalu nipis, nnt gula keluar) dan letak gula ditengahnya. Cantumkan dengan rapi dan bentukkan menjadi ala2 ubi.
5) Tabur diatas talam untuk meletak kuih ini dengan tepung agar tidak melekat.
6) Panaskan minyak dan goreng dengan api sederhana sehingga sedikit garing dan keperangan. Angkat dan toskan minyak.
7) Siap dan sedia dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA 😊

P/s: sama seperti kuih cara, makan apabila kuih ini sejuk.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

KUIH CARA BERGULA

Assalamualaikum, Ok baik. Petang ni Athifah share pulak resepi Kuih Cara Gula 😊 Bahan2: - Tepung Gandum 2cwn - ...